2012. április 6., péntek

Magyar üzenet a világűrbe!


Amióta belekezdtem ebbe az új blogba, egy csomó ötletem támadt hogy miről is kéne írnom, mert annyi minden foglalkoztat: tudomány, történelem, film, és még sorolhatnám, most valamiért egy űrkutatással kapcsolatos téma jutott eszembe, ami talán másoknak is érdekes lehet!  

A Voyager-2 és az aranylemez, a háttérben Carl Sagan.

1977. augusztus 20-án a NASA felbocsátotta a Voyager-2 névre keresztelt űrszondáját, aminek a célja a külső naprendszer bolygóinak vizsgálata volt. Nagyjából 54.000 km/h-ás sebességgel haladva, első célpontja a Jupiter volt, amit 1979 áprilisában közelített meg, lenyűgözően részletes fotókat visszaküldve a bolygóról és néhány holdjáról, például az Io-ról. Újabb két évvel később a Szaturnusz gyűrűit örökítette meg, majd 1985-ben az Uránuszról küldött adatok, míg végül 1989-ben elérte a Neptunuszt is. Ezután a szonda megkezdte a végtelennek tűnő utazását a galaxisunkban. A Voyager-2 volt az első ember alkotta szerkezet ami 2007-ben elhagyta a naprendszert, és továbbfolytatja útját a végtelenbe. 2011. november 4-én parancsot küldtek a szondának, hogy kapcsoljon tartalék manőverező rakétákra, energiaspórolás végett, amiről a visszajelzést november 7-én kaptunk meg! Így, nagyjából 2025-ig van biztosítva az energiaellátása, ami persze nem azt jelenti hogy ne folytatná tovább az utazását. Az első "útbaeső" csillaga a földtől mintegy 10,3 fényévnyire lévő "Ross 268" névű vörös törpe lesz, amit nagyjából 40.000 év múlva fog megközelíteni. Jelenleg a Voyager-2 14.550 milliárd kilométerre tart a Földtől, amivel mára az emberiség legtávolabb járó hírvivője lett.

A Tovább mögött egy szuper kis videó a Voyager-2 küldetéséről, és még sok más érdekesség!

2 megjegyzés:

  1. Zsolti, 1956 tájékán számtalan magyar disszidált az USA-ba. Rengeteg, de tényleg nagyon sok magyar helyezkedett el a NASA-nal. Ezek a magyar emberek egymást segítették, segítik. Távoli rokonaim között van olyan, aki onnan ment nyugdíjba és nem úgy mint takarító :) Ez lehet az egyik magyarázat, h került magyar üzenet fel a kütyüre.

    mi emberek "intelligens, értelmes lények", gondoltunk e arra, hogy amit mi kiküldünk az ismeretleneknek, azok sokkal fejlettebbek, mint mi és azért nem fogják érteni a mi kommunikációnkat. mi is qurva sokat töprengtünk a fáraó írásain, sőt, a piramisokat, se a kínai nagy falat (sorolhatnám még. . .) se tudjuk, hogy építették meg az elődeink. Miért várjuk el az idegenektől, hogy felfogják a mi (sajátos?) kommunikációnkat?

    VálaszTörlés
  2. Két dolog: Ha sokkal fejlettebbek, nem fog gondot okozni nekik az üzenet megfejtése. Az egyiptomi hieroglifákkal kapcsolatban, meg nem jó a hasonlat, mert az egyiptomiak sajnos nem mellékeltek megfejtései kulcsot, vagy bármilyen segédeszközt. A Voyager üzenete viszont szándékosan egy idegen civilizációnak szól, így minden lehetséges módon segítséget nyújt a majdani címzetthez. Pl.: diagrammokkal leírja hogy kell lemezjátszót készíteni, ezen kívül a matematika, és a fizika univerzális törvényeit felhasználva kódolták az üzeneteket. Persze az 59 nyelvet nagy valószínűséggel nem fogják tudni megfejteni, de mégis objektív képet kaphatnak az emberek nyelvéről.

    VálaszTörlés