2016. március 11., péntek

2016-ban jön az Ördögi kör!

Hantos András és Nagy Gyula, a Zártosztály alkotói újabb játékfilm előkészítésébe kezdtek. 2014-es filmjük szép sikereket ért el a helyi közönség körében. Sokan remélték, hogy lesz még folytatása. Erről kérdezem most a rendezőket.


- Mit kell tudni az új filmről?
Hantos András: A film az "Ördögi kör" címet kapta, és a gimnáziumba érkező új lány történetéről szól, aki megpróbál minél előbb beilleszkedni, ezért egy eldugott erdei vadászházba szervez kirándulást néhány diáktársának.
Nagy Gyula: Műfaját tekintve alapvetően ez is dráma, de másodlagos vonalon ezúttal átnyergelünk a thrillerről a sci-fi-re.

- Milyen stádiumban van a projekt?
Hantos András: Az utolsó simításokat végezzük a forgatókönyvön. A főszereplőink is megvannak, velük már hónapok óta dolgozunk. Igyekszünk minél több olvasópróbát tartani. Az első néhány jelenetet már áprilisban szeretnénk felvenni, de a forgatás nagyobbik részét a nyárra tervezzük.

- Hogyan és mióta zajlanak az előkészületek?
Hantos András: Az előkészületek most már közel egy éve zajlanak.
Nagy Gyula: Miután a Zártosztály munkálataival teljesen végeztünk, 2015 elején már összeültünk ötletelni, hogy miről is kéne szólnia az új filmnek. Már ekkor csatlakozott hozzánk Csernátoni István, aki az operatőri munkába szeretett volna besegíteni, és ne titkoljuk el az olvasók elől, Zsolti, hogy te magad is nagy szerepet vállaltál a történet, a forgatókönyv kidolgozásában. András jött a vadászház ötletével, míg te magad javasoltad, hogy vigyük el a történetet a sci-fi irányába, én pedig azt találtam ki, hogyan is lehetne ezt a két ötletet összegyúrni.
Hantos András: Hetekig tartott, amíg a történet részleteit közösen kidolgoztuk. Jóval több időt fordítottunk rá, mint a Zártosztály esetében. Részletes karakterrajzokat készítettünk, majd a néhány oldalas szinopszist fokozatosan egy jóval hosszabb treatmentté formáltuk. A forgatókönyvet végül ugye veled közösen írtuk meg a nyár folyamán. Bár a jelenetek többségét ténylegesen együtt írtuk, de voltak azért olyanok is, amiken külön dolgoztunk, és egy jelenet erejéig Gyula is kivette a részét a munkából.

A stáb: (balról jobbra) Iván Soma, Kunos Máté, Kovács Zsolt, Pap Martina, Markó Róbert, Burinda Borbála, Maturicz Vanda, Varga Júlia, Csernátoni István, Hantos András, Nagy Gyula

- Kik szerepelnek a filmben?
Hantos András: A szereplőválogatás már a történet kidolgozása közben megkezdődött. A szereplők most is főként a gimnázium médiaszakköréből kerültek ki. Ők nagyon lelkesen állnak a dologhoz, mert a Zártosztály óta tudják, hogy van tétje a dolognak. Eleinte improvizációs módon játszattam el velük még le sem írt jeleneteket, aminek köszönhető, hogy több mondatuk, szófordulatuk végül bekerült a forgatókönyvbe.
Nagy Gyula: A Zártosztály forgatókönyve kapcsán nem fektettünk erre komolyabb hangsúlyt, de most nagyobb teret biztosítottunk a szereplőknek, hogy beleszólhassanak a dialógusok alakításába. Ezt viszont nem használták ki különösebben. Nem fogalmazták újra a mondatokat, inkább apróbb finomításokat javasoltak, amiket többnyire el is fogadtunk. 


- Megvannak már a forgatási helyszínek?
Hantos András: Igen. A film fő cselekményét - ahogy említettem - egy külső helyszínen fogjuk felvenni, egy erdei vadászházban. Lesz egy fontosabb jelenet az iskola udvarán a megújult gimnáziummal a háttérben, ezen kívül van egy-két a városban játszódó jelenet is.

- Technikai szempontból várható valami előrelépés?
Nagy Gyula: A Zártosztályt a gimnázium belépő szintű HD kamerájával forgattuk. Ebből próbáltuk kihozni a maximumot, amin sokan meg is lepődtek, mert nagyon is vállalható felvételek születtek. Ezúttal viszont csatlakozik a stábhoz Csernátoni István, az Elte Budapest Film Academy operatőr, vágó, hangmérnök hallgatója, és hozza magával a felszerelését, többek között egy tükörreflexes fényképezőgépet. Időközben én is vásároltam egy komolyabb HD kamerát, így most az az elképzelés, hogy két kamerával forgatunk, a hangot pedig külső mikrofonnal vesszük fel. Ezektől mindenképpen előrelépést várunk.

- Úgy tudom, más területen is változás várható.
Hantos András: Így van. A filmhez ezúttal nem ingyenesen felhasználható betétdalokat fogunk használni, hanem eredeti filmzenét, aminek megírására a helyi, de országosan is ismert Kocsmazaj zenekart kértük fel. Legnagyobb örömünkre el is vállalták, és nagyon lelkesek. Reményeink szerint egy betétdal és eredeti aláfestő zenék is fognak készülni.

- Milyen költségvetésből készül a film?
Hantos András: Ha meg akarjuk valósítani az említett technikai előrelépést, ahhoz támogatókra lesz szükségünk. A Zártosztályt szinte nulla költségvetéssel, saját zsebből finanszíroztuk, de ezúttal, ha csak a filmzene stúdióban történő felvételére gondolunk vagy például a világítástechnikához szükséges eszközök beszerzésére, be kellett látnunk, hogy ez már meghaladja az anyagi lehetőségeinket.
Nagy Gyula: Elsősorban helyi vállalkozásokat, alapítványokat szeretnénk megkeresni, hogy segítsék a film létrejöttét némi reklámért cserébe. Előző filmünk helyi sikerére gondolva úgy véljük, leendő támogatóink is láthatnak benne fantáziát, hiszen ezt is be fogjuk mutatni, készül belőle DVD, és végső soron Lenti kulturális életét szeretnénk színesíteni.

- Sikerült már támogatót találni?
Hantos András: Igen. Az eddigi legnagyobb segítséget a Dallas Club ajánlotta fel. Nagy Krisztián nemcsak lehetséges forgatási helyszínként biztosítja a város legnépszerűbb klubját, de azt is támogatta, hogy április 9-ére szervezzünk egy filmes témájú retro bulit, amire szeretettel várunk mindenkit, aki támogatna minket. A belépőkből befolyt összeggel filmünk létrejöttét segítik.

- Mikor láthatjuk az "Ördögi kört"?
Hantos András: Nem tudjuk. Amint elkészül.
Nagy Gyula: Korai lenne még premier dátumról beszélni, de szeretnénk valamikor az év végén bemutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése