Forog a Zártosztály

Talán néhány szemfülesebb járókelő már észrevette, hogy a napokban, városunk legkülönbözőbb pontjain egy kameraállvány bukkant fel. Körülötte pedig lelkes fiatalok és még náluk is eltökéltebb amatőrfilmesek intézkednek. Lentiben talán még egy játékfilm sem készült, de Hantos András, a Gönczi Ferenc Gimnázium informatika szakos tanára már a másodikat forgatja! Erről és az első filmjéről, a Tükörképről is kérdeztem a napokban.

Mikor készült a Tükörkép?

Négy éve, 2010 júniusában kezdődött a forgatás, de még 2011-ben is vettünk fel jeleneteket. Végül csak 2011 októberére került bemutatható állapotba. Akkor még egy egészen másik stábbal dolgoztunk. 

Úgy tudom, már régóta terveztél filmet forgatni. Miért vártál vele ilyen sokat?

Ennek az volt az oka, hogy addigra lett elérhető a megvalósításhoz szükséges technika, és akkor találkoztam a megfelelő emberekkel, például az operatőrrel, Mázik Ricsivel, akiben megbíztam, mert akkor még ebben a műfajban teljesen kezdőnek számítottam, és nélküle bele sem mertem volna vágni. Persze kellett még egy csomó lelkes fiatal, akik azt mondták: "Ok, csináljuk meg!", de idő kellett ahhoz is, hogy kipattanjon a fejemből egy olyan történet, ami megvalósítható az amatőrfilmes keretek között. 

Szerinted törvényszerű az, hogy egy ilyen nagy filmrajongó, illetve filmgyűjtő, mint te, egy napon saját filmet szeretne készíteni? 

Szerintem nem. Az igaz, hogy meg sem tudom mondani, mióta rajongok a filmművészetért. Emlékszem, hogy már egészen kisgyerekkoromban megfertőzött ez a dolog, amikor anyukámék nem engedték meg, hogy végignézzem „A jó, a rossz és a csúf” című filmet, mert túl későn volt. Kiszöktem a szobámból, és a folyosón lévő tükörben, amiben látszott a tévé képernyője, lopva néztem meg az utolsó jeleneteket. Videókamerával a húszas éveim elején találkoztam először, amikor a Széchenyi István Főiskolára jártam. Ott készítettünk poénból kis rövidfilmeket, reklámparódiákat még videókazettára a "DILI" keretében, ami egyfajta játékos vetélkedő volt. Nagyon jó kis csapat jött össze, és már akkor is napokig dolgoztunk a filmeken. Ott tetszett meg ez az egész, de egyszer ez is véget ért. Mikor hazakerültem, akkor jött az ötlet, hogy kéne forgatni egy igazi filmet. Az interneten egy chatszobában jött össze egy kisebb társaság. Sokat tervezgettünk, de sohasem lett belőle semmi, mert eléggé távol éltünk egymástól. Ezek után próbálkoztam önállóan a forgatókönyvírással. Rövid kis történeteket vetettem papírra, hogy egy napon talán lesz belőlük valami, talán még mindig megvannak valahol. Végül belefogtam a Tükörkép megírásába.

És mi adta a kezdő lökést? 

2008-ban végzett az osztályomban Mázik Ricsi. Akkoriban én már tudtam, hogy neki van tehetsége a filmezéshez. Készített is több kisfilmet az iskolában: kampányvideót, vagy éppen pályázatokra, amikkel díjakat is nyert. Így 2009-ben vele kezdtünk el dolgozni a forgatókönyvön, amivel 2010-re készültünk el. Mivel a szereplők nagy része akkoriban érettségizett, nyárra időzítettük a forgatást, és az utómunkálatok, pótforgatások még több mint egy évig elhúzódtak. 

És hogy vagy megelégedve vele ennyi év távlatából? Elérted, amit akartál?

Még mindig úgy gondolom, hogy minden hibája ellenére, amit persze magam is látok, ez egy nagyon is vállalható első film. A visszajelzések is ebben erősítettek meg. A bemutató viszont elmaradt. Bevallom, nem is nagyon volt lehetőség rá. A filmhez közel álló barátaimnak terveztem egy vetítést az Egy Kávézóban, de lehetetlen volt olyan időpontot találni, ami mindenkinek megfelelő lett volna, mert mindenki szétszéledt a világban. Később legyártottunk 25 db DVD-t a filmből a stábtagoknak, ami egészen profira sikeredett, szép nyomtatott borítóval, menüvel, akár egy gyári lemez. Ebben már jelenlegi alkotótársam, Nagy Gyula segített. Ekkoriban döntöttem el, hogy a következő filmen vele szeretnék együtt dolgozni. A Tükörkép ma már elérhető a youtube-on is! 

Mikor jött a második film ötlete? 

Már a Tükörkép forgatásán tudtam, hogy szeretnék még filmet csinálni. Akkoriban egy vígjáték megírásán gondolkodtam, de rá kellett jönnöm, hogy nem egyszerű feladat olyan poénokat írni, amit mindenki egyformán viccesnek talál, ezért ezt elvetettem. 2013 áprilisában a gimnazista tanulók közül sikerült verbuválnom egy olyan csapatot, akik érdeklődtek a filmezés iránt. Velük közösen indítottam egy filmes szakkört. Itt kezdetben csak szituációs gyakorlatokat végeztünk, de már az elején elkezdtünk beszélgetni arról, hogy azért mégiscsak jobban motiválná a diákokat, ha közösen készítenénk egy igazi filmet. A szereplők többsége így közülük került ki. 

Hogy lett a vígjátékból thriller? Ki találta ki az alaptörténetet?

Olyan történeten kezdtünk el gondolkodni a szakkörön, amit viszonylag könnyű leforgatni. A Tükörképben nagyon sok helyszín volt (külsők is), és problémás volt a stábot szállítani, mindent leszervezni. Tehát lehetőleg egy helyszínben gondolkodtunk. Az volt a terv, hogy ez egy kamaradráma lesz, és csak az iskolában fog játszódni, de rájöttem, ahhoz, hogy ez működjön, és végig lekösse a néző figyelmét, ahhoz nagyon profi forgatókönyv kellene, ezért később hozzáadtunk külső jeleneteket is. A történet részletei tulajdonképpen egy közös ötletelésen alakultak ki, majd ezt fejlesztettem tovább egy szinopszissá, és elkezdtem írni a forgatókönyvet. Nagy Gyula barátom ekkor csatlakozott a stábhoz. Remek meglátásaival továbbfejlesztettük a történetet, és a forgatókönyvet is közösen írtuk. 

Azért az alaptörténetről megtudhatunk valamit? A címe elég kétértelmű.

Igen, ez volt a célunk vele. A film egy csapat diákról szól, egy baráti társaságról, akik találnak egy cikket, miszerint 50 évvel ezelőtt, a gimnázium építkezésén meghalt egy kisfiú. A legenda szerint a kisfiú szelleme még mindig a falak között kísért, ezért ez a társaság elhatározza, hogy egy éjjel beszökik az iskolába, hogy megpróbálják megidézni a szellemet. Elöljáróban úgy gondolom, ennyi is elég lesz.. 

Mikor készült el a forgatókönyv?

2014 januárjában végeztünk vele. Ezután felgyorsultak az események. Már az írás közben is tartottunk olvasópróbákat. A szerepeket is ekkoriban osztottam ki, a legtöbb fő karaktert tulajdonképpen már az adott szereplőre írtam rá. Ismertem a személyiségüket, és az volt a célom, hogy ezzel is segítsem a dolgukat, hogy minél kevesebbet kelljen alakítaniuk, mert azért ők mégsem színészek. Áprilisig tartottak az olvasópróbák, illetve finomítottunk még a forgatókönyvön.

Mennyiben lesz más a Zártosztály, mint a Tükörkép?

Úgy érzem, ez egy nagyobb léptékű projekt, és ez nemcsak a hosszabb játékidőben nyilvánul meg. Sokkal kidolgozottabb a forgatókönyv, több leírást, instrukciót tartalmaz. A Tükörképnél többen jelezték, hogy a karaktereket nehéz volt megjegyezni, hogy kinek mi a neve, kiről beszél a többi szereplő. Itt ezen is javítottunk. Hagytunk időt bemutatni a szereplőket, többször elhangzik a nevük, a jellemeik jobban kidolgozottak, így már ezekről a tulajdonságokról is könnyebben megjegyezhetőek.

Szóval már folyamatban van a forgatás, és úgy tudom Gyula több dologért is felelős! Eredetileg mi lett volna az ő feladata?

Igazából eredetileg ő lett volna az operatőr, de végül a vágást is ő végzi, és ezen kívül még kijár neki a rendező-asszisztens, és a társ-forgatókönyvírói státusz is. Ő tényleg nagyon lelkes, és a családja mellett időt és energiát nem kímélve dolgozik a filmen. Jelenleg túl vagyunk a hetedik forgatási napon. Egy nap általában egy jelenetet tudunk felvenni. Eddig elég nehéz volt ezeket összeegyeztetni úgy, hogy még tartott is az iskolában a tanítás, de most tényleg felgyorsítunk, mert július elejére dobozban szeretném tudni a filmet. 

Milyen helyszíneken forgattok?

A film kétharmada a gimnáziumban játszódik, de eddig éppen a külső helyszíneket vettük fel. Ezek között vannak utcán játszódó jelenetek, illetve az iskolával szemben lévő Egerszeg Parkban is forgattunk. Van még néhány lakásbelső, sőt az egyik jelenet egy élelmiszerboltban játszódik. Ebben az esetben forgatási engedélyt is kértünk az üzlet vezetőségétől. Nem volt egyszerű külső helyszínen dolgozni, rengeteg zavaró tényező hátráltatott minket, de próbáltuk kihozni a helyzetből a legtöbbet. 

Csak diákok szerepelnek a filmben?

A legtöbbjük gimnazista, de van azért kivétel. Van egy visszatérő szereplőm, Fehér Milán, aki már a Tükörképben is olyan meggyőző alakítást nyújtott, hogy ebből sem akartam kihagyni. Gyula barátom nagyszerűen alakítja a fizika tanár karakterét, ezen kívül már csak apróbb mellékszereplők vannak, akik a barátaim közül kerültek ki. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy itt nem 30 éves színészek alakítják a középiskolás diákokat, mint az amerikai filmekben, a szereplők itt valóban 17 évesek.

Mennyi időt szánsz az utómunkálatokra?

Igazából olyan ügyes és szorgalmas vágónk van, hogy az eddig leforgatott jelenetek nyers vágását már el is készítette. Persze ezekkel azért még lesz munka bőven, már keresem a megfelelő betétdalokat, és mikor már olyan stádiumban leszünk, meg fogom mutatni egy-két barátomnak, akinek adok a véleményére, és ez alapján elvégezzük a szükséges változtatásokat.

Adódik a kérdés, hogy mikorra lesz bemutatható állapotban?

Én nagyon szeretném, hogy az új tanév első felére kész legyen, talán olyan október körül teljesen elkészülünk vele.

És mik a tervek? Hol lehet majd látni? Tervezed indítani amatőrfilm fesztiválokon?

Mivel ebben a filmben sokkal több munkánk van, mint a Tükörkép esetében, ezért mindenképpen szeretném egy szélesebb közönséggel megismertetni. Az a baj a filmfesztiválokkal, hogy egy ilyen filmmel elég nehéz bekerülni, mivel ezeken elég sok feltételnek kell megfelelni. Például fél óránál hosszabb filmeket nem szívesen látnak ilyen helyen, és ha még sikerülne is, nem biztos, hogy így megtalálná a film a célközönségét. Amit szeretnék, hogy a helyi közösségben nagyobb publicitást kapjon, tehát tervezek egy-két nyilvános vetítést a Művelődési Központ segítségével, hogy ne csak a gimnazistákhoz, illetve olyanokhoz juthasson el, akik az interneten lógnak.

Mint lokálpatrióta blogger, meg kell kérdeznem, hogy mennyire szól ez a film Lentiről?

Teljes mértékben. A helyiek rá fognak ismerni helyszínekre. Próbáltam minél jobban megjeleníteni a kisvárosi hangulatot, például a parkkal, de látható lesz majd a Templom tér is. Ettől függetlenül nem fog elhangzani a város neve, mert azt akartuk érzékeltetni, hogy akármelyik hasonló kisvárosban is játszódhatna a történet.

Megvannak már a következő tervek?

Nem, egyelőre nincsenek, jelenleg teljes mértékben arra koncentrálunk, hogy a Zártosztályt befejezzük. A stáb több tagja persze igen lelkes, ők már most benne lennének a következő projektben, de ez még a távolabbi jövő.

Vissza a Főoldalra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése